decatabg.com

Всичко от раждането, отглеждането и развитието на нашите деца.

10 неща, които смазват самочувствието на вашето дете

Децата са най-важното нещо в живота на всеки родител, но дори в най-крехка детска възраст, те разбират и възприемат чувствата и емоциите на възрастните по начин, който дори не си и представяте. Проучванията показват, че дори една небрежно изказана родителска фраза би могла да повлияе на детското съзнание.

Ето защо е изключително важно да подбирате правилно думите си или да избягвате да споменавате някои неща пред децата си.

децата

« Когато бях на твоята възраст, се справях чудесно. »

От раждането до шестгодишна възраст мама и татко са пример за подражание на детето си. Те му помагат да формира отношението си към света и хората. Но фрази като тази предполагат конкуренцията между родителя и детето. В детското съзнание те звучат като: „Ти никога няма да ме надминеш! Каквото и да направиш, аз мога да се справя по-добре!“ Доведените деца се повлияват силно от подобен тип фрази, което ги кара всячески да се опитват да се докажат пред родителите си. Разбира се, това нещо може и да ги вдъхнови да се стремят да постигнат целите си, но всъщност насочеността им няма да е такава. Те по-скоро ще искат да покажат на семейството си, че могат да постигнат нещо повече и че са достойни за родителите си. С времето, когато тези деца се превърнат в големи, зрели хора, те никога няма да са истински щастливи с това, което правят, защото щастието им зависи само от одобрението на родители им.

« Ти си моята малка маймунка, моето малко прасенце…! »

Още от ранна детска възраст, всяко дете тълкува буквално всичко, което му бъде казано като нещо положително, защото има пълно доверие. Дори ако това е нещо лошо, при няколко повторения, детето го възприема. Ето защо трябва да се замисляте внимателно над това как да разговаряте с децата си. Много по-добре би било, ако за обръщение използвате името му, отколкото куп сладки и весели прякори, колкото и мило да звучат. Името на детето е ключът към начина, по който то се представя пред света.

 

« Това момче се е справило по-добре на теста от теб. »

Това е една от най-често използваните фрази, но всъщност по-голямата част от родителите изричат тези думи с добри чувства, защото не искат да прозвучи сякаш обиждат детето си, а по-скоро като:„Не се тревожи за това, на мен също ми се е случвало, казвам ти го за твое добро!“.Родителите често казват такива неща, защото подсъзнателно самите те не могат да забравят колко разстроени са били, когато родителите им са използвали такива фрази, за да ги накарат да се стараят повече или да ги накажат, защото не са били толкова добри, колкото другите деца. Такъв вид фраза може да бъде много болезнен спомен за някои деца, дори и в зряла възраст. В крайна сметка, психолозите смятат, че това води до постоянно сравняване с другите. Като възрастни, тези деца ще продължат да се сравняват с другите, а това влияе и на цялостните им взаимоотношения с хората.

cry2

« Ако още веднъж направиш това, не те обичам вече! »

Подобна фраза звучи като: „Обичам те, само ако направиш или не направиш нещо за мен…“. Този израз може да разстрои изключително много детето Ви. А това ще го накара да прави всичко по силите си, за да не допуска нито една грешка или пакост. Може да го накара да се затвори в себе си и да избягва контакти с други деца, за да не прави бели. Ако допуснете да се случи такова нещо, детето Ви просто няма да има това безгрижно детство, което всяко едно малко същество заслужава.

 

« Не ме карай да се срамувам от теб! »

Децата, които чуват фрази като: „Срам ме е от теб!“ от родителите си, често пъти са склонни да развият силно желание да казват пред другите това, което мислят и да доказват, че те са наистина добри хора. Те жадуват за положително внимание от обществото и искат да се харесат на всички, но не знаят защо. Такива деца подсъзнателно мислят, че винаги има някой, който се срамува от тях, въпреки всичко. Затова преди да кажете подобно нещо, замислете се!

« Същия/Същата си като майка си/ баща си »

Често родителите използват тази фраза, когато са ядосани на детето, но всъщност това показва отношенията между самите родители и неодобрението на единия към другия за дадено нещо. В много от случаите родителите са склонни да излагат оплакванията си открито, защото несъзнателно се опитват да говорят помежду си „чрез детето“, но естествено, всички чуто повлиява на мнението на детето за другия родител. Ако майката казва на детето си: „Ти си такъв инат, същия като баща си!“, това означава, че партньорът й никога не се съгласява да направи нищо, което тя иска и е правилно според нея. От там, на свой ред, детето си мисли: „Инатът е лошо нещо. Щом мама казва, че татко е инат, значи аз не искам да съм като него“. Детето не бива да живее с тези негативни мисли.

 

« Ако не си довършиш яденето, няма да пораснеш! »

Всички знаем, има много поговорки, които казваме на децата, за да ги „прилъжем“ да си изядат храната. Въпреки че звучи глупаво, детето може да намрази дадена храна, само защото сте го накарали насила да изяде остатъка от порцията, когато то не иска. Фрази като тази се считат като форма на манипулация. Доста често тези изрази се използват от бабите, които „винаги искат да си изядеш всичко и никога не си се наял достатъчно“. Но всъщност понякога и самите родители ги употребяват. Лошото е, че твърде често използвани, тези думи, могат да накарат детето да се чувства потиснато и насилено – могат да доведат до проблеми с теглото и др.

« Ако не слушаш, ще те дадем на някого »

Такъв израз може да накара детето да мисли, че е зависимо от родителите си. Родителите сякаш казват: „Не бъди себе си, ти трябва да се държиш по начин, който само ние одобряваме“. Такива деца често израстват без да знаят какво точно искат от живота и се опитват да угодят на всички.

cry3

« Само да се приберем, ще видиш какво ще ти се случи! »

Този израз веднага подсказва на детето, че родителите имат право да правят каквото си искат с него и че чувствата му са без значение за тях. Родителите се превръщат в надзиратели, които имат правомощия да наказват или да прощават, ако решат. Децата, които чуват това започват да виждат родителите си като свои шефове, а не като любящи настойници, но и в крайна сметка живеят в постоянен страх от наказание.

« Не искам да говоря с теб повече! Сърдит/а съм ти! »

В превод това значи: „Ти съсипа живота ми, по-добре да те няма! Не искам да те виждам повече!“. Естествено, след подобни думи, детето чувства вина и тъга, че е разочаровало най-скъпите си хора. Детето възприема подобен вид фрази като израз на това, че родителите му не са щастливи от това, че то съществува.

Вярно е, че често децата ни ядосват с пакостите, които вършат, но е хубаво да се замислим, че с някои от думите, които изричаме лесно бихме могли да повлияем на крехкото им съзнание и разсъждения дори без да искаме. Така че внимавайте какво казвате на децата си, за да ги възпитате като добри и здравомислещи хора.

Източник : www.delo.bg

Facebook Comments
<>
Updated: септември 18, 2016 — 8:07 am

2 коментара

Add a Comment
  1. Старата Гвардия

    Браво какво?

    То с такива съвети, светът се обърнал с главата на долу, На на като са ни щамаросвали, и искали да сме по добри от съучениците, какво ни стана? Да не ни са окапали Веждите?
    А сега , Де не им разстроим спокойствието , затов децата са разюздани, наркомани,необразовани, да не казвам и другите че ще „обидя“ някого дето да го учили че всичко е розово в този живот и няма проблем каквото и да прави.
    Гледайте филма а Били Кристъл и Бет Мидлър „Parental Guidance“ Същите проблеми се разискват. Не се казва на детето НЕ . а „нека да дискутираме защо искаш това“ ,,,, Глупусти.

  2. не виждаш ли кво е станало – виж се себе си къв некачествен човешки материал си,ако нямаше боклуци кат теб,животът щеше да е по-добър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

decatabg.com - всички права запазени 2018 | Национална здравна каса | bilkabg.com Frontier Theme