decatabg.com

Всичко от раждането, отглеждането и развитието на нашите деца.

Вдигнаха майчинските за втората година с 40 лв.

Депутатите вдигнаха с 40 лв. майчинските.

Така от 340 лв. паричното обезщетение за отглеждане на малко дете за втората година след раждането, става 380 лв., предаде БГНЕС.

Това стана факт с приетите предложения в бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП майчинските помощи да се вдигнат на 510, вместо 380 лв.

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни.

През 2018 г. продължава да действа въведената през 2017 г. възможност за майките (осиновителките), които имат право да ползват отпуск при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, а се върнат на работа, да получат обезщетение в размер 50% от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане.

Парламентът прие бюджета на Фонд „Общо заболяване и майчинство“ с приходи от почти 980 млн. лв. и разходи от 1,1 млн. лв. Приходите в бюджета на фонда са от осигурителни вноски. Разходите за социални помощи и обезщетения са в размер на около 1,082 млрд. лв. Малко над 105 млн. лв. е излишъкът в бюджета.

Парламентът прие бюджета за Фонд „Безработица“ с 271, 5 млн. лв. приходи и 396, 4 млн. лв. разходи. Приходите в бюджета на фонда се формират от осигурителни вноски. 396, 4 млн. лв. са разходите, предвидени за социални помощи и обезщетения. 124,9 млн. лв. е дефицитът в бюджета. Народните представители отхвърлиха предложенията на ДПС и БСП за увеличение на бюджета на фонда.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица ще бъде 510 лв. Депутатите решиха максималният месечен размер на осигурителния доход да бъде в размер на 2600 лв.

Facebook Comments
<>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

decatabg.com - всички права запазени 2018 | Национална здравна каса | bilkabg.com Frontier Theme